Af en toe ongedierte in je huis is niet te voorkomen. Af en toe kan er bijvoorbeeld één muisje rondlopen in je woning. Echter kan dit ook uitlopen tot een plaag. Als dit het geval is, kun je het beste niet direct overstappen naar chemische middelen. Je kunt ongedierte namelijk ook op natuurlijke wijze bestrijden.

Ongedierte buitensluiten

Het doel van het bestrijden van ongedierte is in de meeste gevallen het buitensluiten van de diertjes. Dit komt omdat je door ongedierte buiten te sluiten minder last krijgt van de beestjes. Het is ook een natuurlijke manier om ongedierte tegen te gaan.

Ongedierte buitensluiten kun je het beste doen door kieren en naden te dichten. Hierdoor voorkom je namelijk dat kruipend of knagend ongedierte je woning binnen komt. Kieren en naden zijn vooral te vinden in plekken zoals de muur of het plafond. Een goede vuistregel is dat een muis al genoeg heeft aan een gat van een halve centimeter.

Door een hor voor de deuren en ramen te plaatsen, is het voor muggen niet mogelijk om naar binnen te komen. Zo kunnen ze je ook niet prikken in je woning. Je kunt dan ook het beste voor elke deur en elk raam in je huis een hor plaatsen. Verder is het ook belangrijk om voedselresten op te ruimen. Hier komt ongedierte namelijk op af.

Ook is het belangrijk om te kijken naar rommelige hoekjes. Ongedierte bevindt zich namelijk graag op rommelige vochtige plekjes. Deze bieden namelijk veel beschutting en warmte. Goede ventilatie kan hier ook goed bij helpen.

Natuurlijke vijanden van ongedierte

Ongedierte kun je het beste bestrijden door natuurlijke vijanden. Elk dier heeft namelijk een natuurlijke vijand. De natuurlijke vijand inzetten is een betere methode dan het inzetten van chemische bestrijdingsmiddelen zoals een bestrijdingsservice vaak doet. Het is op een aantal manieren mogelijk om dit te doen.

De natuurlijke vijand van ongedierte is vaak een roofdier die jaagt op het ongedierte. Deze dieren zijn ook je beste vriend. Dit komt omdat deze je goed kunnen helpen bij het bestrijden van het ongedierte. Het is dan ook één van de meest effectieve natuurlijke manieren om ongedierte te bestrijden. Bedwantsen bestrijden is ook mogelijk.

Een goed voorbeeld hiervan is de bladluis. Hier kun je snel veel last van krijgen. Door lieveheersbeestjes of larven van de gaasvlieg hier bij te zetten, zul je snel van de plaag af komen. Een ander voorbeeld is een spin tegen muggen en vliegen in je woning.

Een natuurlijke vijand van ongedierte hoeft niet altijd een ander dier te zijn. Dit komt omdat het ook een plant kan zijn. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om lavendel in te zetten tegen fruitvliegjes. Voor in je huis kan dit erg prettig zijn.

Om je tuin ongediertevrij te houden, kun je het beste natuurlijke vijanden inschakelen. Vogels, egels en kikkers eten veel ongedierte. Door het voor deze dieren mogelijk te maken om in je tuin te leven, kun je van het ongedierte afkomen. Zo is het mogelijk om je tuin prettig te maken voor deze dieren.